Kissa haistelee Runebergintorttua.

Runebergs tårtor

Evighetsdiskussionen i februari lyder, hur skall Runebergstårtan vara. Fuktig, torr, smak av bittermandelolja eller ej, och från vilket bageri? Det finns inget rätt svar på frågan, det finns åsikter lika många som ätare. Svaret torde bero på vad man är van vid.

På Strandhagen bakar vi själva Runebergs tårtorna. Senaste år har vi bakat enligt Hilkka Uusivirtas traditionella recept. Smeten innehåller både pepparkakor, surskorpor, skorpsmulor och mandelmjöl. Därav kan man inbilla sig att de är lite likt det ursprungliga receptet, om det nånsin funnits ett. Goda är de i varje fall, om än lite torra , så en blandning av hett vatten- socker- mörk rom blir bra att fukta med. Glöm inte heller att sätta en klick hallonsylt, redan före gräddningen, och mera till efteråt i samband med garneringen. Runebergstårtorna borde alltid bakas en dag eller två på förhand, för att hinna bli jämnfuktiga och smakfulla. Men i det skedet är de vanligtvis redan uppätna.

Runebergs tårta på ett glasfat under en glaskupa.
vid Runebergsdagen är dagarna redan längre, och solen kanske passar på att skina, och rentav värme lite grann.