Kissa haistelee Runebergintorttua.

Runebergin tortut

Ikuinen keskustelunaihe, minkälainen Runebergintortun kuuluu olla. Kostea, kuivahko, karvasmanteliöljyn makuinen vai ei, ja mistä leipomosta? Vastausta tähän ei ole, makuja on yhtä monta kun syöjiä. Vastaus lienee siinä mihin on tottunut.

Strandhagenilla leivotaan itse Runebergin tortut. Viime vuosina on ollut käytössä Hilkka Uusivirran perinteistä reseptiä. Tortut sisältävät piparkakkuja, hapankorppuja, manteljauhoja ja korppujauhoja. Ja täten voi kuvitella että ovat hiukan alkuperäisten tyyliin, jos alkuperäisiä ylipäätään on ikinä ollut olemassa. Hyviä ovat joka tapauksessa, mutta kuivahkot, joten kuuma vesi-sokeri-tumma rommi sekoitus sopii kostukkeeksi. On myös hyvä muistaa laittaa vadelmahilloa jo ennen paistamista, ja lisätä jälkeenpäin lisää. Torttuja pitäisi aina leipoa ja valmistella ainakin päivän tai kahden etukäteen jotta ehtivät kosteutua ja saada makua. Mutta siinä vaiheessa ovat yleensä jo syöty.

Runebergin torttu lasialustalla, lasikuvun alla
Kun Runebergin päivä koittaa, ovat päivät jo pidemmät, ja aurinko saattaa paistaa ja jopa lämmittää.